makeup pt. ll?

Ugens ord #1: Sundhed

Dav Nina!

Okay, du lægger godt ud. Men svært!

Jeg er 100 p med dig, når du skriver om, hvad sundhed har været for dig. Da jeg var yngre, troede jeg også sundhed var få kalorier, så mine lår kunne blive mindre. En helt anden sag var så, at jeg aldrig kunne finde ud af at vælge de kalorielette madvarer. Sådan var det at vokse på en gård, hvor eftermiddagssnacken ALTID var kage og kaffe/kakao. Og hvor min mor stegte frikadellerne i rigeligt smør.

Nu hvor jeg (for længst?) har lagt teenage-årene bag mig, kunne jeg ikke være gladere for, at jeg blev fodret med alt muligt forskellig mad, inklusiv smør, sukker og masser af kulhydrater, da jeg voksede op.

For sundhed er jo ikke kalorielette måltider og light-produkter. For mig er det nærmest det stik modsatte. I hvert fald er det virkelig vigtigt for mig at tænke så lidt over, hvad jeg spiser som muligt. Jeg skal spise, hvad jeg lyst til. Nogle gange er det en hel plade Marabou, nogle gange er det rugbrødsmadder og nogle gange er det spinatblade. Jeg tager kostrådet “spis varieret” meget bogstaveligt.

Men mad er jo kun en brøkdel af ordet sundhed. For mig sidder sundheden også mest oppe i hovedet. Og lidt i benene.

I de der weekender, hvor jeg lukker mig inde i lejligheden og ikke snakker med andre mennesker i 72 timer, kan jeg godt få det rigtig skidt. Sådan mentalt, føler jeg mig usund. Og så er det i hovedet og i benene, at jeg kan mærke det. Frisk luft, en liter vand og en skål havregryn kan som regel kurere det. Og selv om jeg godt ved det, så er det ikke altid, at jeg gør nogle af de ting. Tit så bliver jeg siddende i min lænestol og kigger ind i min computerskærm, eller scroller gennem Instagram i timevis. Hvilket jo ikke giver nogen mening overhovedet. Men det er realiteterne.

Hvad tænker jeg om ordet sundhed?
Jeg tænker at ordet sundhed kan være sundhedsskadeligt. Hvis man bruger for mange af sine vågne timer på at tænke på, om man er sund nok, bliver det usundt i længden. Man skal behandle sin krop (og sit sind) med respekt, men jeg tror, det kan være farligt med for meget sundhed. Sundhed skal helst bare være en vane. Gode vaner er til gengæld meget vanskelige at opbygge – og lige så vanskelige at holde ved lige. Et godt eksempel er, når jeg føler mig dvasket og træls og tung, men spiser en hel pose chips inden jeg skal sove og ligger i sengen til kl. 12.30 på en lørdag, selvom jeg ved, at jeg ville blive gladere af at spise en kvart pose chips, stå op kl. 9.00 og løbe en tur eller læse i en bog.

Hvornår føler jeg mig sund?
Jeg føler mig sund, når jeg gør ting, der gør mig glad. På den lange bane. Når jeg endelig får taget opvasken eller kommer ud på en løbetur, så føler jeg mig sund. Jeg føler mig også sund, når jeg cykler til alting, og laver kreative projekter. Og når jeg skriver herinde, så føler jeg mig sund.
Når jeg føler mig sund er mine ben lette og mit hoved er sådan, luftigt. Det er en virkelig mærkelig beskrivelse, men det er det ord, der bedst forklarer det.

Jeg er 100 p ikke sund hele tiden. Måske 60/40? Jeg aner det ikke. Sundhed er også sådan en individuel ting. Men det er selvfølgelig meget godt. På den måde er alle versioner af personlig sundhed acceptabelt. Og det garanterer også, at man ikke kan sammenligne sig med andre. Fordi en anden persons sundhed, slet ikke behøver at være forkert, bare fordi den ikke ligner din version. Giver det nogen mening overhovedet? Jeg er bange for, at jeg har bevæget ud på dybt vand, med det her sundheds-begreb. Det kan ikke være sundt. Jeg kommer lige tilbage på land og slutter af med at sundhed er svært. Basta.

_________________________________________________________________________

Det var så første omgang af ‘Ugens ord‘. Gør dig klar til mit indlæg med næste uges ord – det kommer også i dag! For overskueligheden skyld, kører vi det lige i to forskellige indlæg.

 

Kommentar(er)

Intet pres. Du er velkommen til lige at skrive, at jeg er nice. Eller nederen. Noget derimellem i hvert fald.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

makeup pt. ll?