Ugens ord #2: Hjem

sparetips aka endnu en liste

Dav Nina!

Du kender mig jo efterhånden ret godt, og noget jeg tror, du hurtigt opdagede var, at jeg har et talent for ikke at bruge særlig mange penge. Lad os være ærlige – det er en af mine spidskompetencer.

Lad os være helt ærlige – jeg er lidt af en nærigpind.
Det har jeg altid været, tror jeg. Ikke et vanvittigt charmerende karaktertræk, men ikke desto mindre et jeg er ret glad for.

Jeg vil vove at påstå, at jeg kun er nærig, når det kan betale sig. Både bogstavelig talt, men også i overført betydning. Det kan sagtens betale sig at drikke 8 dyre fadøl på en bytur, hvis det er virkelig skægt, og det kan også betale sig at splitte regningen lige over, når du har været ude at spise med en gruppe venner – også selvom du kun fik et glas vand og en lille salat. Ikke fordi jeg nogensinde bestiller en salat, når jeg er ude at spise. Men du ved, hvad jeg mener, Nina.
Nu kan det lyde, som om jeg kun synes, det kan betale sig at bruge penge, når man er sammen med andre – for fællesskabets skyld. Det synes jeg ikke kun. Det kan i den grad også betale sig at bruge penge på sig selv. En biograftur, en flot kjole eller, når jeg går amok i Tiger og maler et stort maleri er gode eksempler.

Nå, nu skal jeg holde op med at retfærdiggøre min nærighed og komme til sagen. Jeg har lavet endnu en liste. Som et forsøg på at prøve noget nyt har jeg forsøgt mig med at tegne denne liste i hånden. Det kommer nok af, at vi har snakket om sketchnoting i skolen i dag. Jeg synes det er lidt fjollet, men også lidt brugbart. En anderledes måde at notere ting på, som tilsyneladende gør det nemmere at huske det. Jeg skal nok også bruge ord – jeg er jo kommunikationsstuderende.

Tip nr. 1 forklarer sig selv. Når jeg laver mad, laver jeg store portioner. Det kan bedre betale sig, og der er nærmest ikke noget bedre end at vide, at der sidst på måneden eller i svære tider er nærende mad i fryseren.

Tip nr. 2 er egentlig bare et overordnet budget. Jeg kigger ikke så tit på mit, men det er rart at have styr på, hvilke faste udgifter man har og på den måde også vide, hvor mange penge man har til ballade og til at spare op. Hvilket fører mig til..

… Tip nr. 3, som kun giver mening, hvis man rent faktisk har luft i budgettet til det. Det har jeg langt fra i alle måneder. Men i de måneder, hvor det er muligt at sætte lidt til side, så gør jeg det også. Og uventede udgifter kan være hvad som helst. For mig er det tit cykelreparationer. Eller ferie. Ferie er altid uventet nemlig…

Tip nr. 4 er lidt nørdet og fjollet. Jeg gemmer alle kvitteringerne fra mine indkøb i supermarkeder/grønthandlere. Når hver måned slutter indtaster jeg dem i et excel-ark. Det gør et eller andet ved mig at skrive beløbbene ned og regne sammen, hvor meget jeg bruger. Og så er der et eller andet fedt ved at se om man kan bruge færre penge end den foregående måned. Hvilket bringer mig til…

… Tip nr. 5. Som du kan læse i tip nr. 4, så er jeg altså ret sparsommelig. Og jeg er også interesseret i at formindske mit forbrug. Faktisk er der en del af mig, der synes det er decideret sjovt at prøve at leve så billigt som muligt. Det er et frygtelig dårligt tip. Men det er en måde for mig at sige: det her med at spare på sine penge, det er virkelig svært. Og jeg tror, at det er lidt lettere for mig, fordi jeg godt kan lide det. Ikke bare fordi det er fedt at have lidt flere penge (for hvem vil ikke gerne have det?), men fordi jeg godt kan lide udfordringen.

Jeg håber ikke, du hader mig nu, Nina. Man kan hurtigt komme til at lyde bedrevidende og belærende, når man laver tips. Især om økonomi. Men jeg har ikke lyst til at være hverken bedrevidende eller belærende. Jeg håber til gengæld, at min liste (og mine illustrationer) giver mening for dig.

Nu vil jeg gå i seng – vi ses i skolen i morgen! Det er sgu meget fedt at være tilbage.

Kommentar(er)

Intet pres. Du er velkommen til lige at skrive, at jeg er nice. Eller nederen. Noget derimellem i hvert fald.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugens ord #2: Hjem